Macedónia és talán az egész Balkán legjobb távrepülő helye Krushevo. A turisták által is közkedvelt falu Krushevo1350m magasan fekszik, 159km-re a fővárostól, Szkopjétől, a macedón-görög határtól 68km-re és az utóbbi időben az akró-pilóták által is közkedvelt Ohrid tótól 50km-re. Két ellentétes szélirányra alkalmas starthelyből választhatunk (keleti és nyugati) melyek első látásra a pilóták szívébe lopják magukat. A starthely Krushevótól 2-3km távolságra van, autóval könnyen, percek alatt megközelithető. A pilóták felszállításáról kisbuszok gondoskodnak, míg az ernyős zsákokat teherautó szállítja a Montana szálló rendezői központtól (Headquarters – HQ).

A keleti starhely (1420m ASL) mérete impozáns, kb. 20 ernyő startolhat róla egy időben. Ahogy elemelkedünk, jobbról és balról lefutó gerincek segítik a termikek elszakadását és a starthely előtt egy kis völgy is ontja magából a meleget. A hatalmas, kényelmes leszálló is egyszerűen elérhető, gyakran a feladatok egyik használt célja is ez.

starthely

 

A nyugati starthely (1440m ASL) 500m-re helyezkedik el a keletitől, széles, füves ezért szeretjük de ez a szélirány nem igazán kedvez a nagy távrepüléseknek.

Az ernyővel bejárható terület egy gondosan megtervezett terepasztal mintájára készült kimondottan nekünk, ernyősöknek. Itt szinte minden megtalálható, magassági limit, plafon nincs, az előző években 3200-as felhőalap volt az általános. A 3 oldalról hosszanti gerincekkel körbevett síkságból néhol Sárhegynyi nagyságú puklik katapultálják az ügyes pilótát, tavak szippantják a kiégett fűre a szerencsétlent, vagy éppen kisebb falvakban bűzölgő trágyadombok nyújtanak állandó kapaszkodót az alacsonyra került pilótáknak. A gólyákat itt csak nekünk keltetik hatalmas telepeken, semmi kétség, mindig szem előtt vannak és sosem vernek át. A starthely környékén lévő hegyek általában fával borítottak, kezdő pilóták részére is kellemes a repülés. Aki az Alpok szétszabdalt gerinceire vágyik, 10-es emelésekre sziklafalak mellett, kiszámíthatatlan lee oldalakra, remegő lábakra gyorsítózás közben az ne jöjjön! Aki gyorsan szeretne nagyot fejlődni a néhol miénkhez is hasonlatos terepen, elfogadja a tapasztaltabb pilóták segítségét vagy szeretné megmérettetni magát velük annak itt helye!

 

 leszálló