nhnv0odfugqn0qyfzkk1

Rengeteg féle csomót talált ki az emberiség különböző célokra. De most a Gizmodo cikkje alapján azt az ötöt mutatjuk be, amik könnyen megtanulhatóak és kivitelezhetőek és az előforduló esetek 99 százalékában megoldja a kötéllel megoldható problémákat. Ezeket bárki megtanulhatja kötni, most bemutatjuk hogyan.

A csomózás sok ernyősnek is a leggyengébb képességeim egyike. Nincs is szükség rá minden nap. Ezért amikor kötelek csomózásáról van szó, akkor egy egyszerű és megbízható megoldásra van szükség, mely számos feladatra hatékonyan felhasználható.

Csomózási Praktikák

Minél több csomót kötsz egy kötélre vagy zsinórra, annál jobban gyengíted azt. Egy jó csomó nem csúszik szét, nem lötyög amikor nem akarod, viszont továbbra is könnyedén állítható, lazítható vagy szétszedhető. Ezért a jó csomó kötésének készsége felettébb fontos.

Egyszeri ember nem gondolná hogy egy olyan egyszerű dolog mint egy csomó kötése veszélyes lehet, de siklóernyősökként azért belátható hogy egy kicsúszott csomó, elszakadt kötél elég nagy galibát tud okozni – jobb esetben meleg helyzetet okozva, rosszabb esetben sérülést vagy visszafordíthatatlan halált ereményezhet.. Kikötődhet a fékfogantyúd egy dűzniben és hopp! máris ott a fáraszállás. Gyorsítód is leeshet egy rosszul rögzített csomó miatt és máris hátrasodródsz Nyikomon. Leeshet a fényképezőgéped (benne a felbecsülhetetlen szelfikkel) – csajod sosem hiszi el hogy mit csináltál egész nap – kész a válókereset. Sátrazásnál le kell vágni a szárítókötelet a fáról mert Ottó otthagy a tolmini kempingben ha nem tudod időben leszedni – a körmöd pedig részlegesen leválik a sikertelen csomólazítási kísérletek következtében, hetekre fájdalmassá téve a zongoraleckéket – és így tovább. Hogy elkerüld ezeket az égő helyzeteket, be kell gyakorolnod ezt az öt csomót – csak olyan csomót köss akármire, amiben tuti biztos vagy.

Ahhoz hogy a legtöbbet hozd ki a csomókötési bizniszből, megfelelő hosszúságú, erősségű, rugalmasságú és sérülésmentes kötelet kell használnod. Ha nem vagy biztos hogy egy kötél mennyit bír, ne bízd rá az életed – de még a szelfibotod se rögzítsd vele a beülőhöz.

Miközben csomózol, fontos hogy a zsinórt csavarodás nélkül, egyenletes feszességgel kösd. Ezt a legkönnyebb egy sima felületen kivitelezni. A csomót lazán, laposan tartva meg tudod vizsgálni a formáját, könnyen állíthatod a méretét és megigazíthatod a külön részeit miközben gyakorolsz.

Ne gondold hogy ezeket az animgifeket megnézve bátran nyakadba veheted a világot és a következő túrán már te leszel a csomókirály. Gyakorolj otthon, visszaszállítás közben, starthelyre menet, az időre várva hogy magabiztosan tudd használni amikor kell.

Bowline Hitch – Tengerészcsomó

e8u6dx0tyxfziypuygzb

Leesett a fékfogantyúd egy meglazult csomó miatt? Köss egy jó hurkot helyette ami nem szorul meg, nem lazul és nem csúszik szét, addig is amíg nem veszel helyette egy új, gizda fogantyút. Feljebb kell kötni a féket mert a gyárban brutál hosszúra hagyták – vagy túl rövidre kötötte a az előző tulaj? Erre is használható. Ez nagyon egyszerűen megköthető még a szélben elfagyott ujjakkal, startparától remegő kezekkel is.

Adj be egy hurkot átvezetve a szabad végét a zsinór felett. Majd a nyuszi alulról kibújik az üregbe, megkerüli a fát és visszabújik (mert meglátta a medvét). Magyarul hurkolj be alulról a zsinór végével, kerüld meg a hosszabb (nem szabad végét) hátulról és vezesd vissza ugyanabba a hurokba. Állítsd be a megfelelő hosszúságot, szorítsd meg és készen is vagy. Sima liba.

Hívják még boulin-csomónak, körívcsomóként és palstekként is (mármint én nem, de van aki..)

Two Half Hitches – Horgonykötés

yqegqtorwci1xaytokcf

Szeretnéd kikötni a rádiód a beülőre? Vagy a függőágyat egy fára? Erre a való a horgonykötés, mely gyors, biztos és erős megoldást nyújt a problémára.

Kerlüld meg a kötéllel a rögzítendő objektumot (fa, rádió felfüggesztő pöcök), majd felülről indítva hurkolj bele alulról, majd még egyszer vezesd át a zsinór felett és a két hurok között vissza. Feszítsd meg – “nem fogsz leesni függőágyaddal a fáról ha így teszel” (Matróz 19:21).

Tautline Hitch – Sátorkikötő

ocuox5pyofomund1k4lc

Szeretnél valamit kikötni de majd később akarod beállítani a hosszát? Például a sátrad vagy hasonló dolgot? Ez a legegyszerűbb módja, és ez a csomó meg fogja tartani a kikötött cuccot amíg terhelés alatt marad.

Fogd a madzag végét és vezesd el a többi része felett. Hurkolj át kétszer a belső száron, majd vezesd el a csomó felett a kötél végét és a hosszabbik (fix) szár oldalán hátulról kerülve fűzd át a kötél végét a hurokkal párhuzamosan. Szorítsd meg, ez a csomó meg fogja tartani a beállított hosszúságot (na ezt én sem hittem, de tényleg így van, legalábbis ernyőzsinórral, szexboltban kapható selyemzsinórral nem próbáltam). Terhelés nélkül a hurok hosszát tudod állítani.

Nyolcascsomó

xo7bdlwro3fqdhdq9qqu

Ha egy hagyományos bogot kötsz a madzagodra, akkor az gordiuszi módra befeszülni. Ekkor Kis Pista már csak késsel vagy bicskával tudja szétszedni, Nagy Sándor esetleg karddal is. A nyolcascsomó segítségével viszont kikötheted a szelfibotod, kölcsön rádiód úgy is hogy utána nem kell nyolc centis pengehosszúság vagy körömleválás az oldásához. Ezt a csomót hajózók és hegymászók alkalmazzák, de semmi nem gátolja a siklóernyős felhasználását.

Két verzióban létezik. Az első akkor használandó amikor fix karikába szeretnél belefűzni valamit: a fenti kép alapján készítesz egy nyolcasfigurát úgy hogy indítasz egy hurkot a kötél alatt, majd felülről átvezeted a hosszú szár felett és alulról belehurkolsz. Ezután áthurkolsz a rögzítendő tárgy lukán és visszaköveted a nyolcast végig ahonnan jött. Ez így bonyolultnak hangzik és az anim gif sem tökéletes, de igazából nem nehéz, talán az egyik legkönnyebb: nyolcas, hurok, visszavezet. Ha a sok rumtól illuminált matróz képes rá, akkor egy sokoldalúan képzett siklóernyősnek mennie kell.

xflh07aahofrz8g4seza

Ha karabinerhez szeretnél rögzíteni, akkor még egyszerűbb a helyzet. Csukott szemmel is meg tudod kötni (bár mondjuk ilyet miért tennél), annyira primkó hogy nem lehet elfelejteni ha egyszer begyakoroltad. Ami a legjobb benne hogy a brit matrózakadémia kutatásai szerint ezzel a csomóval a kötél szakítószilárdságának 85%-át megóvhatod (a maradék megy a levesbe). Így kövesd el: hajtsd kétrétbe a kötelet, majd a dupla végét vezesd el a szára felett, és hátul megkerülve vezesd vissza a nagyhurokba. Feszítsd meg és kész rögzítheted a karabínerre. Csajod meglátja, el fog alélni hogy milyen májer vagy.

Trucker’s Hitch – Kamioncsomó

qw4bo7wwknlvwfrkhyjf

Révedeztél gyerekként azon hogy a Gorenjét hogyan kötözték fel a kocka Lada tetejére hogy az kibírja Pestig az utat? A kamioncsomóval rögzítheted például matracod, siklóernyőd a kocsi tetejére hogy ne fújja le a szél, és olyan mechanikai előnyökkel is bír mint hogy jó alaposan meg tudod feszíteni, de mégis könnyen ki tudod kötni még akkor is ha terhelés alatt van. Ez az teszi lehetővé, hogy a kamioncsomóval tulajdonképpen egy csigarendszert készítesz egy zsinór segítségével, ami megduplázza a feszítőerőd. A kamioncsomó mestereként egy ernyőzsinór birtokában hatékonyan rögzíthetsz tulajdonképpen bármit, legyen az akár a polifoam rögzítése a hátizsákodra vagy bármi.

Nem egyszerű első rálátsra, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az Ylvis nevű norvég zenekar meg is zenésítette az elsajátításának módját:

Készíts egy nyolcas hurkot jó hosszan hagyva a végét. Vesd át a rögzítőponton (fa, tetőcsomagtartó) a végét, és hurkolj át az előzőleg készített hurkon. Majd rögzítsd az egyik kezeddel a feszítőhurkot, a másikkal pedig készíts egy (vagy kettő) hurkot a főhurok (ami a rögzítőpontról jön) szárainál.

Na ez a módszer kicsit bonyolult, de van egy egyszerűbb, amihez viszont két youtube videot ami remélhetőleg segít.

Én az alábbit sikerült reprodukálnom: átveted a köteled a fán balról jobbra. A bal kezeddel készítesz egy hurkot, majd a hurkon áthúzod a főhurok szárát és meghúzod. Ettől lesz egy oldható hurkocska a főhurok baloldalán. Majd a zsinór végét áthúzod a kis hurkon. Ezzel kész egy csigarendszer, a zsinór munkavégével meg tudod feszíteni a cuccost. Miután megfeszítetted, összefogod a kishurkot a jobb kezeddel hogy ne mozduljon el a feszítés. Majd a zsinór végével egy hurkot alkotsz amit átvetsz balra a főhurok két szárán. Majd a zsinór végéből egy újabb hurkot alkotsz és alulról átbújtatod az előző hurkon. Megfeszíted és kész, nem fog szétjönni. Viszont az egész könnyen bontható. Itt egy video aminek a segítségével megértettem:

De ez lehet egyszerűbb:

Ha viszont az ötvenes évek amerikai oktatófilmjében hiszel (ami mint tudjuk olyan gyöngyszemekkel gazdagította a világ tudástárát mint hogy mit kell tenni ha közelít a láva), akkor ezt is érdemes megsasolni:

 

Ha túl izgágák a fenti gifek, akkor itt megtalálhatod mozgás nélkül.

Jó csomózódást!